LEO'S OPERATION !!

Här kan ni läsa en liten "dagbok" om Leo's operation.

Vi har lite tråkiga nyheter. I söndags blev Leo dålig. Vi märkte det på att han blev väldigt slö och mest låg och sov. Han hade heller ingen matlust. Han spydde och hade diarré. På måndagen åkte vi till veterinären i Sala med honom som inte hittade något speciellt med magen, däremot tyckte han att Leo var infekterad i halsen. Vi fick antibiotika mot detta och sedan rådet att om han mot förmodan inte blev bättre så skulle vi ta kontakt med Strömsholm. Detta på grund av misstanken att Leo stoppat i sig något som fastnat. Lite senare under måndagen blev det dock värre och även blod i avföringen. Vi fick då komma akut till Strömsholm.

Väl där så blev Leo mycket väl omhändertagen. Veterinären undersökte honom väldigt noga. Efter ett tag så tyckte hon att Leo reagerade när hon klämde på ett visst ställe. Hon kunde dock inte säga vad det var så det blev ultraljudsundersökning. Den gav inte heller något entydigt svar men det syntes tydligen något som inte var bra. Enligt vet. så kunde det vara något som heter invagination (detta innebär att tarmen kryper in i sig själv, kan drabba unga djur och även små barn) eller också kunde det vara något som Leo stoppat i sig, typ tyg eller något som inte är så fast att det syns tydligt med hjälp av ultraljud. Därför bestämdes det att Leo skulle opereras akut måndag kväll.

Vi fick åka hem utan Leo vilket inte kändes bra alls !!!!

Vid 23-tiden ringde veterinären och talade om att Leo hade en kraftig invagination. Till på köpet var det på sämsta tänkbara ställe, precis där tunntarmen går ihop med grovtarmen. Det visade sig att en bit av tarmen var förstörd och måste tas bort.

Vid 02.00 ringde hon igen och talade om att Leo nu var opererad och det hade gått enligt planerna. De hade tagit bort 7-12 cm. av tarmen. Hon sa även att detta mycket allvarligt och att de närmsta 2-3 dagarna får utvisa om Leo klarar detta. Det kan tillstöta mycket komplikationer vid denna typ av operation. Det mest kritiska är tydligen när Leo får börja med mat igen.

Idag tisdag f.m. ringde de från sjukhuset och talade om att läget var stabilt för närvarande. Leo hade varit uppe en kort stund men eftersom han får så mycket smärtstillande och antibiotika så var han väl inte helt klar i huvudet. Under eftermiddagen ska han få lite vatten om allt går enligt plan. I morgon onsdag ska han få mat. Det är tydligen då det visar sig om det verkar bra när tarmen får börja arbeta igen.

Så nu sitter vi här hemma och hoppas på det bästa, något annat kan man ju inte göra. Vi vill ju så klart att Leo kommer hem igen så fort som möjligt.

Vi återkommer när vi vet mer.

Ni som läser detta håll en extra tumme för Leo, vi håller alla vi har.

Fam. Svedberg

-----------------------------------------------------------------------------------

Onsdag f.m. 30/11-05

Idag onsdag ringde de från Strömsholm och kunde glädjande nog tala om att Leo mår efter omständigheterna "oförskämt bra". Enligt veterinären så är han jättepigg, alla värden ser bra ut, såret likaså. Han skriker efter mat och veterinären sa att det börjar bli jobbigt för honom att vara på sjukhuset. Han är så pass pigg och vill röra på sig mer än vad som ges möjlighet till på sjukhuset.

Går allt bra med magen och det funkar med den kost han får på sjukhuset under onsdagen så får Leo åka hem i morgon torsdag !!

Det känns underbart att höra detta för oss som längtar här hemma. Det är verkligen tomt utan "snosingen".

Fortsättning följer..........

Fam. Svedberg

-----------------------------------------------------------------------------------

Onsdag kväll 30/11-05

Leo har idag på e.m. fått lite lättflytande att äta och det verkar som om magen har klarat av det bra. Han är tydligen väldigt aktiv och skäller mycket på personalen på sjukhuset. Det är full fart på honom säger veterinären som vi pratat med i kväll. Buken var lite svälld men det var ingen fara enligt veterinären. Han hade även lite feber (39 grader) men det kunde bero på att han är så aktiv och skäller så mycket. Så det verkar gå åt rätt håll med det mesta. Vi får besked i morgon förmiddag om det är så att Leo är så pass pigg att han kan få komma hem torsdag eftermiddag.

Återkommer......

Fam. Svedberg

-----------------------------------------------------------------------------------

Torsdag kväll 1/12-05

Så var Leo äntligen hemma igen !!! Han verkar må ganska bra efter operationen och tycker nog att det är skönt att vara hemma hos sin familj igen.

Han har lite problem att ta sig fram på grund av jättetratten som han måste ha på sig hela tiden. Den ska han helst ha på sig i 10 dagar till, då ska stygnen tas bort. Leo har ett långt ärr på magen som minne av operationen. Det blir säkert ett litet äventyr att få honom att låta bli detta, misstänker att det kommer att klia en hel del. Leo har fått lite skon-diet på burk nu när han kom hem. Det ska han äta i morgon också. Sedan ska vi börja med torrfoder (också skon-diet) som han ska äta i 14 dagar. Sedan får vi se om hans mage fixar vanlig mat igen. Annars får man fortsätta med skon-dieten. Huvudsaken är ändå att Leo mår bra och inte har ont och att han kan leva som den livliga hund han är med allt vad det innebär. Förhoppningsvis så ska vi snart vara igång igen med skogspromenaderna, spårträningen och allt annat som vi gjorde innan.

Vi återkommer med mer om Leo men nu ska vi bara njuta av att vara tillsammans igen !!!

Fam. Svedberg inkl. Leo

Måndag 5/12-05

Det går framåt för Leo. Han blir piggare för var dag som går. Idag har vi till och busat ordentligt, men det märks att det nog har tagit på krafterna för Leo med operationen. Men nu börjar man känna igen Leo, nu är det en rastlös herre som gärna vill göra mer än vad han får. Tror nog att Leo saknar att få springa i skogen som han vill, men det spar vi tills såret läkt ordentligt.

Leo har även kommit underfund med att vi har lagt i 3 st. Flagyl-tabletter i hans mat. Sist han åt så spottade !! han ut tabletterna. Vi har fått "tillstånd" av veterinären att "baka" in tabletterna i lite leverpastej, då går det bra.

Om en vecka, nästa måndag, ska vi tillbaka och ta bort stygnen på Strömsholm och även träffa veterinären igen.

Tills dess så tror vi nog att det är full fart igen.

Vi vill även passa på att framföra ett stort JÄTTETACK till alla som hört av sig på ett eller annat sätt. Det har känts jätteskönt med alla som bryr sig.

Vi hörs igen.....

Leo med familj