SWeiK-läger Sävsjön, Hällefors 2-6/6 2006

Vi har varit på träningsläger med Leo i Sävsjön utanför Hällefors i pingst-helgen. Det var ett läger fyllt till bredden med diverse träning och även teori-pass. Ett läger som vi (och även alla de andra som var där) tycker har varit helt suveränt. En stor eloge till arrangörerna av lägret, främst Sigrid Agenäs, Rolf Ryberg, Anders och Elisabeth Beskow och inte minst "Blod-Anders" Pettersson som gått åtskilliga mil i skogarna och lagt spår och fungerat som domare på alla viltspårsprov som anordnats.

Lägret startade på fredags-kvällen med att vi samlades runt grillen och åt samt presenterade oss och våra hundar. Det var ett drygt 30-tal lyckliga weimaranerägare och ungefär lika många "grå". Av dessa var det bara tre långhår, Leo, Cassie och Yojje så vi var i klar minoritet. Vi fick tala om var vi stod i träningen och vad vi hade för förväntningar av lägret.

===========================================================

Lördag morgon startade vi upp med information efter frukost om vad lägret innehöll och lite förhållningsorder. Sedan var det dags att börja....

Vi hade blivit uppdelade i 4 grupper som spred sig åt olika håll beroende på vad vi skulle göra. Leo hamnade i grupp 1 och vi började med att träna viltspår. Vi fick även lägga spår själva. Det handlade om korta spår, både helt raka och spår med vinkel i. Detta var inget problem för Leo, vi har ju gått en hel del spår med honom redan.

Efter lunch så var det dags för lydnadsträning. Det syntes att det var stor variation på hur långt man kommit i träningen och Leo var väl inte den som skötte sig bäst. Det gick väl sådär men vi har i alla fall fått mängder med tips som vi ska använda oss av på hemmaplan.

Lite allmän träning i att gå fot.

 

Mer fotträning, som ni ser så har Leo en egen uppfattning om fot.

 

Sitta fint kan Leo i alla fall.

 

Sigrid instruerar.

 

Leo tränar inkallning.

 

Till slut så orkar vi inte mer!

Dagen avslutades med ett kortare pass simträning. Det var väl inte alla som uppskattade detta fullt ut.

Så såg det ut när Leo gick runt trädet i vattnet.

 

Några av de andra i gruppen i badtagen.

Lördagskvällen avslutades med att Anders Beskow informerade om hur eftersöksprov går till och vilka olika klasser som finns inom detta. Anders berättade även vad en domare tittar på och bedömer under ett eftersöksprov.

============================================================

Söndagen startade vi åter med lydnadsträning. det var Annika Stensson som tillsammans med sina retrievrar visade hur man tränade apportering. Detta är väl något som åtminstone Leo inte riktigt är mogen för än men massor av tips fick vi i alla fall.

Annika i instruktionstagen.

 

Ett exempel på handtecken som kan användas.

 

En liten paus i gröngräset.

 

Det hanns även med lite mer lydnadsträning på förmiddagen, denna gång med hjälp av Elisabeth Beskow och Ingela Lindfors.

Här syns Leo som väntar på inkallning från matte.

 

Efter lunch så var det meningen att vi skulle träna mer vatten men det blev viltspårsprov i stället. Vi var 5 ekipage som tillsammans med "Blod-Anders" åkte ut i skogen för att avlägga prov. Det var Frode, Yojje, Cassie, Gibson och Leo. Tyvärr så gick det inte så bra för Cassie men alla andra klarade anlagsprovet. Häftigt och kul!!

Här kommer husse och Leo tillbaka tillsammans med domare Anders efter ett lyckat anlagsprov.

 

Lite belöning har man väl gjort sig förtjänt av! En smaskig köttbulle sitter fint.

 

Anders har genomgång efter ett av spåren. Annika, Henrik, Jan och Charlotte lyssnar intresserat.

 

Dagen avslutades ute med gruppfotografering och en liten inkallningstävling.

På söndagkvällen lyssnade vi på Sigrid Agenäs som informerade om hundens utfodring.

==========================================================

Måndag förmiddag var det dags att prova på släpspår. Det var Anders Beskow som höll i detta. Alla fick prova på att lägga ett släpspår med kanin. Alla hundarna fick köra släpspår. Leo hann tyvärr bara gå ett spår för sedan var det dags att prova viltspår igen för honom.

Här är Leo på väg tillbaka efter att ha varit och hämtat kaninen.

 

Det var Rolf som hade varit ut och lagt korta spår med två "tokvinklar" så att vi kunde se hur Leo klarade av dessa. Detta för att se om Leo var mogen för ett öppenklass-spår. Under tiden hade de andra som var kvar även fått prova på att köra släpspår med figuranter i spåret.

Vad det gäller "tok-vinklarna" så klarade Leo av dessa utan större problem. Den första vinkeln hade han lite problem med men han löste den ganska snabbt. Den andra vinkeln tog han klockrent.

Rolf tyckte att Leo var mogen att prova på ett öppenklass-spår så det fick bli så att vi bokade ett spår till tisdagen.

Eftermiddagen tillbringade Leo i sängen, han fick vila upp sig lite grann. Det började märkas på Leo att det är jobbigt att vara på träningsläger. Husse hann dock med att lyssna på Sigrid som informerade om apportträning.

Vi hann även med att åka ut i skogen tillsammans med Rolf och Anders för att kolla hur Leo reagerade på skott. Det är ju något som ingår i provet i öppenklass. Det gick alldeles lysande, Leo reagerade visserligen men inte alls på något överdrivet sätt.

Dagen avslutades med en tävling i snabbaste dummyapportering. Leo vann inte!!! Han sprang ut till dummyn och tog den men sedan släppte han den igen så husse fick gå ut och hämta både hund och dummy.

=================================================================

Tisdag, sista dagen började med ett ryck! Vi blev informerade att Leo skulle ut och gå sitt prov direkt på morgonen så det blev lite stressigt direkt på morgonen. Vi var 4 stycken som skulle gå prov. Sigrid började med Gaia som fixade ett första pris. Sedan var det dags för Leo. Det ska villigt erkännas att husse var lite nervös och förväntansfull över hur det skulle gå. Leo startade fint och första vinkeln var inget problem. På andra sträckan var det bloduppehåll och Leo fick vända i tillbaka i spåret och nosa lite extra innan han fortsatte. Resten av spåret klarade han utan problem, även "tok-vinkeln". Skottet fixade han utan problem och sedan var han snart framme vid klöven. Domaren tyckte att det hade gått alldeles utmärkt och Leo fick ett första pris på sitt första "riktiga" viltspår. KANON!!!

Även Kadi med Mina och Mats med Sally fixade sina spår.

En något trött hjälte med klöven vilar i diket efter provet.

Som sagt var, man blir lite trött efter arbete.

Efter viltspåret så åkte vi tillbaka och hann med lite mer vattenträning innan lunch.

Den här gången gick det lite bättre med simningen.

 

Vi avslutade lägret med en god lunch innan alla trötta men glada och nöjda åkte hem med massor av nya idéer och uppslag för träning.

======================================================================

Slutligen några bilder på diverse hundar från lägret.

Leo tillsammans med Kairon. Vi kollar ditåt......

......sen kollar vi ditåt.

Slutligen kör vi en "split vision".

 

Cassie, Roysan's syster som bor i Norge.

 

Till vänster Henrik med Frode. Till höger Sigrid med Kiri.

Domare Anders tillsammans med sin Irma.

 

Säga vad man vill, men visst är Weimaraner en stilig ras. (Även de korthåriga ;-) )

Vi avslutar med en bild som beskriver hur både hussar och mattar samt även de flesta hundar kände sig på tisdag eftermiddag.

Lätt suddig i kolan.