The Gray Ghost

Bakom weimaranerns fängslande färg och hypnotiserande ögon finns en jakthund full av energi och en kompanjon som är ivrig att finna vägen till sin ägares hjärta.
Aristokratisk, ädel, orädd, kärleksfull, envis och dominant. Alla de här termerna kan användas för att beskriva den magnifika grå jakthunden, Weimaranern.
Av naturen kärleksfull fast djärv, vanligtvis ivrig att vara till lags men envis när kraven är obegripliga för den, är Weimaranern brilliant och definitivt en utmaning. Men med rätt ägare, en som förstår rasens karaktär helt och hållet och är villig att arbeta med dem, kommer den här hunden att vara en lojal och hängiven vän för livet.

Mystisk bakgrund

Som med så många raser är weimaranerns bakgrund ett litet mysterium. Rasen härstammar så vitt vi vet från början på 1800 talet, ändå finns det ett stort antal teorier om vilka som är dess förfäder. Några spår går tillbaka till Chien Gris de Saint Louis - den grå hunden från Saint Louis - från 1300 talet. De här hundarna var hållna av Louis IX från Frankrike (1226-1270) efter att han lärde känna dem under sin fångenskap i Egypten. Liknande grå hundar kan ses i konsten genom hela 1400 - 1800 talet, vilket leder några att tro att dessa hundar är Weimaranerns föregångare.
Andra teorier leder till Spanska och Engelska Pointers; blodhundsbesläktade St. Hubert Brache, Leithund och Sweisshund; Korthårig Vorsteh och Grand Danois som har visst inflytande på den moderna weimaranern. Några tror att rasens karakteristiska färg är resultatet av en parning av två svarta hundar, som St Huberts Brache, eller resultatet av recessiva gener i aveln av röda eller tanfärgade hundar, som Schweisshunden, som kan minska till en silverbrun ton. Medan alla de här teorierna har sina förespråkare och motståndare, kan vi med säkerhet veta att den moderna weimaranern fanns i hushållet hos Grand Duke Karl August (1757 - 1828) i regionen Weimar i Tyskland. Greven håller i nyckeln till början av rasen så vitt vi vet. Återigen , så finns det några kontroverser. Upptäckte han rasen själv eller importerade han den efter att ha blivit presenterad för den av Prins Esterhazy i hans dödsbo i Bohemia, Tjeckien som andra rapporterar. Endera eller , August födde upp den här nobla jakthunden sedan ungefär 1810 i sitt hem i Weimar, huvudorten i Thüringen, en stat i centrala Tyskland.
Här använde August den här silverpälsade hunden till jakt på storvilt, såsom på hjort, vild katt, varg, björn och bergslejon, som fanns i de stora skogarna i området. Weimaranern var avlad för att vara intelligent, modig och snabb, med överlägsen sök- och spårförmåga.
När antalet storvilt gradvis minskade, anpassades rasen till att jaga småvilt och fåglar. Med den här ändringen av vilt kom ett behov av Pointerlik karaktär som ståndsanlag och apporteringsanlag.
Greven försökte behålla sin avelsmetod hemlig och gav bara weimaraner till sin familj, sitt hushåll och besökande aristokrater. Som tur var så fann några av de här hundarna vägen till en mindre grupp av jägare som bevarade avelsregister och arbetade för att utveckla rasens jaktegenskaper.
Weimaraner blev officiell som ras i Tyskland 1896, och 1897 grundades Weimaranerklubben i Erfurt i Thuringia. Ändå användes rasbeskrivningen av amatörjägare på den tiden som en rasstandard, den första officiella standarden kom inte förrän 1935. Den här standarden var framtagen i gemensamt arbete mellan Weimaranerklubben i Tyskland och Weimaranerklubben i Österrike.
Ändå har många människor haft en del i utvecklingen av rasen under de tidiga åren. Major Robert från der Herber spelade en stor roll från 1921 fram till hans död 1946. Han tjänade en lång period som ordförande i den Tyska klubben och skrev många artiklar och också en bok, "The weimaraner" som var berömd i Tyskland som en bibel om den här hunden. Många såg honom också som en riktiga fadern för rasen.
Som med alla tyska raser, var aveln av Weimaranern strängt kontrollerad av sin rasklubb. Bara de personer som hade rykte som berömd jägare kunde gå med i klubben, och bara klubbmedlemmar kunde äga en Weimaraner. Medlemmar var bundna att strikt följa klubbens regler och förordningar. Valpar som inte stämde med klubbens standard uteslöts från täckhundslistan, och de som inte troddes bli friska avlivades.
Reglerna som förbjöd att sälja Weimaraner till icke medlemmar bröts efter andra världskriget, när många medlemmar från de ockuperande styrkorna köpte valpar att ta hem till sina fosterland. Weimaranerklubben beslöt då om en köplag som sa att bara halva delen av alla kullar kunde bli sålda utanför Tyskland.

Weimaranern i Sverige

I Sverige har rasen funnits sedan början på 1970-talet, men då mycket sparsamt. Den Svenska Weimaranerklubben bildades 1979 och har numera snart 300 medlemmar.
Det har inte fötts särskilt många kullar om året men numera föds det ca 10 kullar om året på både gott och ont. Det är övervägande korthår men det registreras även några långhårskullar eller blandkullar om året.

Weimaranern i världen

Till USA kom Weimaranern vid andra världskrigets slut, och har idag höga registreringssiffror varje år. Även i England och Australien har de höga registreringssiffror, och blir allt vanligare och vanligare.
Tyvärr används de sällan till det de är födda för där, de är istället populära utställnings- och sällskapshundar. Och börjar bli det i Sverige tyvärr också.
I Tyskland är de dock fortfarande den allround jakthunden som de ska vara, aveln är fortfarande strängt övervakad av rasens avelsråd som granskar och bestämmer vilka parningar som får göras och vilka individer som får registreras. Det är också fortfarande endast godkända avelsdjur som får användas i avel, dvs de som är provade i olika jaktliga grenar, mentalt bra och stämmer med standarden.

Fysisk karaktär

Weimaranern är en sann arbetsras, och dess sammansättning ska visa det. Standarden säger att Weimaranerns utseende skall demonstrera dess förmåga att arbeta med stor fart och uthållighet på fältet.
Hanarna skall vara mellan 59 - 70 cm (idealhöjd 62-67 cm)
Tikarna mellan 57 - 65 cm (idealhöjd 59-63 cm)
Hanarna väger ca 30-40 kg och tikarna ca 25-35 kg.
Weimaranerns huvud är ädelt med ett aristokratiskt uttryck, det skall visa dess vänlighet och skarpa intelligens. Rasens öron är långa, intillliggande och högt ansatta. Ögonens färg är från bärnstensgula till grå eller blågrå, medan nosen alltid är grå.
Den karakteristiska pälsen är kort och slät, och varierar från musgrå till silvergrå med ljusare skuggor på huvud och öron. En liten vit markering på bröstet och tårna är tillåtet men ingen annanstans. Weimaranern finns i två hårlag - kort och långhårig, varav den korthåriga är betydligt vanligare. Dessa två hårlagsvarianter räknas som två raser, men stamböckerna är öppna, vilket innebär att avel däremellan är möjlig. Ibland kallas rasen för "spökhunden". Valparna däremot föds randiga och blåögda! , men en blå eller svart färg är diskvalificerande. Weimaranern kropp skall vara kraftig med djup bröstkorg och välutvecklat förbröst. Svansen får inte kuperas numera i Sverige men det görs fortfarande i USA, England och Australien och många andra delar av världen. Hundens rörelser skall vara lätta, vägvinnande och parallella. Slutligen skall Weimaranerns sätt vara vänligt, orädd, alert och lydig.

 

Hemma är där hjärtat finns

Bara för att Weimaranern har en stark arbetslust, kanske nybörjarägaren ägaren tror att den skall hållas i hundgård för att behålla sin arbetslust. För den här rasen är det inget som är längre från sanningen.
Om du vill ha en ras som är en integrerad del av ditt liv och som aldrig lämnar dig ensam, är det här kanske rasen för dig. Men vill du ha en ras som är nöjd för sig själv tills du kan avvara lite tid för den då är detta ej rasen för dig.
Weimaranern är en sann vän som trivs med mänsklig kontakt, hundgårdshållning bara förstör deras själ och vilja att arbeta. Weimaranern följer dig verkligen villigt vart du vill. Man ska köpa en valp som är uppfödd i hemmet. Dessa valpar behöver socialiseras så fort de kommer ut ur modern. Många gånger kan du se att de är uppfödda i hundgård genom att de är rädda och osäkra. Man ska utsätta dem för många varierande situationer när de är unga. Valparna i Sverige är för det mesta uppfödda i hemmet.
Man skall vara mycket noga när man väljer uppfödare och linjer till sin valp. Träffa föräldrarna till valparna , uppfödarens övriga hundar, se var och hur de är uppfödda och naturligtvis också träffa uppfödaren och dess familj.
Hur villig att lyda den här rasen än är så kommer den att utnyttja dig om du inte är uppmärksam. Weimaranern är en stark och listig ras som måste få lära sig att lyda alla medlemmar i familjen eller så kommer den försöka bli ledare. Även en liten valp lär sig snabbt att testa sina gränser och försöka bestämma över hushållet om den inte får veta sin plats.
För att rasen är så kraftfull så rekommenderas inte lekar som brottning, kamplekar mm De här lekarna är ofarliga när de är valpar men kan uppmuntra till aggressivitet och få hunden att tro att de är ledaren.
Weimaranerns energi är outtömlig, de testar konstant gränserna och försöker dominera dig. Den lättaste tiden att lägga grunden för sin valp är mellan 2 till 4 månader. Den skall lära sig lyda alla familjemedlemmar före den kommer in i trotsåldern, oftast vid 7-10 månader och börjar att utmana på allvar. Men kom ihåg att även om den här rasen är kraftfull så har den en känslig personlighet, hårda träningsmetoder tjänar bara till att förstöra dess mentalitet. Använd milda men bestämda metoder och du kommer att bli belönad med en väluppfostrad hund som lever för att behaga dig.
Som svar på Weimaranerns aktiva och nyfikna sätt är burträning bra. Om den lämnas för sig själv, kan en valp snabbt sätta sin egen prägel på ditt hem, som tandavtryck på möblerna och sönderslitna kuddar. De är intelligenta, om man lämnar dem för sig själv utan att lära dem hur de ska uppföra sig hittar de något att sysselsätta sig med och chanserna att det är något du inte har valt åt dem är stora.
En bur kommer också att förenkla rumsrenhetsträningen av din nya valp. Om du tycker att burträning är grymt, tänk då på att din hund kanske en dag behöver sitta i bur hos veterinären och en Weimaraner som aldrig varit i närheten av en bur i unga år kan bli hysterisk om den stängs in som vuxen. Weimaraner kan också vara hundarnas Houdini när det gäller att rymma ur burar och inhägnader; det är viktigt att lära den var den får vara och inte vara och den kommer att acceptera dessa begränsningar.
När du bestämmer reglerna i hushållet för din valp, föreställ dig den som vuxen. Om du inte har något emot att dela säng eller soffa med en fullvuxen hund, så låt den vara i möblerna. Men låt inte en valp sova med dig "bara för några nätter" och tro sedan att du kan stoppa det beteendet senare , den kommer att vara där för evigt.

Är detta rasen för dig ?

Weimaraner är stora, atletiska arbetshundar som kan jaga i timmar. Om de inte får utlopp för denna energi kan de bli destruktiva. De är också extremt kontaktsökande och kan utveckla separationsångest om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet och lämnas ensamma länge. Detta är ingen självständig ras, weimaranern är extremt kärleksfull och lojal men kommer inte att tolerera att bli ignorerad. Allt detta summerat blir att det behövs en ägare som har massor av tid att motionera och umgås med Weimaranern.
Om du jobbar full tid och är borta från hemmet många timmar per dag så skulle jag inte rekommendera denna ras. Att lämna dessa hundar längre än 3-4 timmar är ingen bra idé. En lösning är hunddagis eller hundvakt eller någon som kommer och tar ut den och motionerar den under dagen. Ett pensionerat par kanske har den tiden men det rekommenderas inte då de har så höga motions krav. Ett rejält staket är ett måste för denna ras då den inte tvekar att undersöka en god doft. Om du inte har en trädgård så tro inte att en eller två promenader om dagen runt kvarteret räcker. Den här rasen är full av energi och måste ges möjlighet att springa av sig. Det bästa för den är naturligtvis att den ges möjlighet att få jaga, eller utföra andra olika aktiviteter för att hålla den nöjd.
Weimaranern kan vara mycket bra med barn om den lär sig tidigt. Om en weimaraner ska respektera barnen måste den respektera sin ägare och veta sin plats i flocken. Den här rasen vill vara en ledare, om de vuxna i familjen är ledare med hunden och barnen kommer allt att fungera bra. Men om hunden och barnen får springa omkring och göra som de vill utan disciplin kommer det att bli problem.
Kom ihåg att du har att göra med en stor ras, så sätt gränser direkt. Den söta lilla valpen som jagar ditt barn och drar i hans eller hennes ärm kommer snart att vara en kraftfull vuxen som lätt knockar barnet. Låt aldrig en weimaraner jaga eller bita ett barn på lek, detta beteende kan leda till katastrof.
Vanligtvis kommer weimaranern överrens med andra hundar, men du som ägare måste kunna flockbeteende fullt ut för att veta när de kan reda ut sina meningsskiljaktigheter själva och när du skall avbryta. Katter och andra smådjur får akta sig då weimaranern är en jakthund, det går bra med de egna katterna när den fått lära sig att de tillhör familjen men grannens får passa sig. Fåglar tar också fram rasens naturliga instinkter, men får den träffa dessa andra husdjur som liten valp så kan den lära sig att leva i fred med dem.
Medan weimaranern själv behöver mycket uppmärksamhet så behöver dess päls mycket lite. Åtminstone den korthåriga, borstning en eller två gånger i veckan för att få bort döda hår räcker.
Den långhåriga kräver lite mer omvårdnad, då de har fanor på ben och svans och behåring på öronen.

På och utanför fältet

Som tidigare nämnt, behöver weimaranern utlopp för sin energi, lyckligvis finns det ett stort antal energikrävande aktiviteter som rasen passar för. Weimaranerns första kärlek är naturligtvis att jaga. Dess mångsidighet gör den till vad som kallas en jaktbrukshund som betyder att de är avlade och tränade för att i första hand jaga och stå för fågel, att apportera både på land och i vatten och att spåra upp skadat vilt både på land och i vatten. Hursomhelst finns det en intressant skillnad mellan weimaranern och andra jakthundar. Medan många andra raser jagar för att få föda, jagar weimaranern för att dela det här spännande äventyret med människorna de är nära. Detta understryker behovet för weimaranern att vara en sällskapshund lika mycket som en arbetshund i familjen.
Denna strävan att arbeta och leva med sin mänskliga partner gör weimaranern till en idealisk jakthund. Den behöver en mjuk ledning under träningen, och den lär sig ofta bäst av att ges möjligheten att jaga med en mer erfaren hund. Svenska Weimaranerklubbens fältprov erbjuder en mycket bra möjlighet att prova din weimaraners jaktanlag.
Om jakten inte är något för dig så finns det många andra aktiviteter du kan prova. Weimaraner har visat framfötterna inom lydnadsklasserna, de olika bruksgrenarna rapport, spår och sök, draghundssport, agility och mycket mer. Samma anlag som gör dem till utmärkta arbetshundar. Många har funnit karriärer som räddningshund, bevakningshund, knarksökhund, bombhund, personliga assistenter, mögelhundar och polishundar i olika delar av världen.

Hälsa och sjukdomar

Innan du skaffar dig din egen weimaranerstjärna, ska du vara medveten om några hälsoproblem som finns inom rasen. Som så många stora raser kan höftledsdysplasi drabba weimaranern. Den orsakar smärta och rörelsesvårigheter om den är svår, och uppträder när inte höftledskulan passar in i ledskålen utan den är för grund. Innan du köper en valp så var säker på att uppfödaren har röntgat föräldrarna, numera är det registreringsförbud på kullen om en av föräldrarna har Hd fel. Vi får inte heller använda sådana hundar i avel.
En annan åkomma som drabbar weimaraner och andra djupbröstade raser är magomvridning och det kan vara dödligt. Man vet inte riktigt vad som utlöser detta men man tror att det har att göra med att hunden slukar mat eller vatten för fort eller för hårt arbete eller motion i samband med mat.
Ge två mål om dagen, alltid med fri tillgång till vatten och undvik att motionera din hund en timme före och två timmar efter måltiderna. Symptomen är dreglande, försök att spy, biter sig mot magen och rullar runt. Om din hund visar någon av dessa symptom åk genast till veterinären då akut operation nästan alltid behövs.
En annan åkomma är osteochondros, som brukar drabba valpar mellan 3 och 7 månader medan de växer som mest. Den här sjukdomen sätter sig på de långa benen i benen. Lamhet kan uppstå ihop med symptom som feber, slöhet och aptitlöshet. Osteochondros hör ihop med överskott av kalk i fodret (ett för kraftigt foder och tillskott bör undvikas för weimaranern om inte veterinären säger något annat) . Det kan ofta botas med smärtstillande och begränsad aktivitet för att lindra smärtan. De flesta valpar frisknar till på ett par veckor med lugn och ro, men några hundar har mer permanenta bendeformationer.
Andra medicinska problem är entropion (inåtrullning av ögonlockskanten), ektropion (hängande undre ögonlock) och epilepsi. De finns inom rasen men är inte vanliga.
Trots detta så lever de flesta weimaraner till de är ungefär 12-13 år, men det betalar sig att göra en undersökning av släkten för att höja oddsen för att din hund ska hålla sig frisk.

Att välja en weimaraner

För att försäkra dig om att du får en bra weimaraner, är det viktigt att du söker upp en bra uppfödare. Kontakta Weimaranerklubben för en lista på uppfödare, och var noga med att kontrollera referenser. Inspektera personligen kenneln för att vara säker på att det är rent och att uppfödaren är noga med de första viktiga veckorna i valpens liv.
När ni ska välja en valp är det viktigt att tala om för uppfödaren vad ni önskar göra med er valp. Den valp som är väldigt dominant kanske inte passar just er familj och vice versa. Till exempel en djärv dominant valp kanske är en underbar jakthund men då måste ägaren kunna tala om vad som är rätt och fel. Och en försiktig valp behöver mera stöd och uppmuntran. Lyssna på uppfödarens förslag, han eller hon har sett kullen i veckor och är den som bäst kan placera rätt valp hos rätt köpare.
En rekommendation är att studera valpens stamtavla och ställa frågor om släktingarna om du vill engagera dig i en speciell aktivitet med hunden, som fältprov t. ex. Om du letar efter en hund med ett speciellt arbete titta på föräldrarna och mor- och farföräldrarna och se om de gjort det arbetet och om de gjorde det bra. Olika arbetstitlar i hundens namn ger en god indikation av hundens arbetskapacitet.
En weimaraner valp kostar mellan 8000 och 10000 kronor, det är vad som är rekommenderat i klubben. Det finns de som tar mer förstås. Men de flesta seriösa uppfödare håller sig till klubbens rekommendationer. Förstås är kostnaden inte det mest viktiga när du väljer en uppfödare från vilken du vill köpa en valp. Att köpa en valp är ungefär som att köpa en begagnad bil. Ryktet som uppfödaren har är lika viktigt som valpen själv. En seriös uppfödare kommer att fråga dig lika många frågor som du frågar denne. En seriös uppfödare lovar också att ta tillbaka hunden när som helst i dennes liv.
Det är så viktigt att det blir rätt från början, det är många som omplaceras i 1,5-årsåldern då de är i sin svåraste period och då speciellt hanar. Till och med avlivning förekommer för att de hamnat i fel händer. Var säker på att den här rasen passar in i din livsstil innan du ens tänker på att skaffa en weimaraner. Medan weimaranern inte är en ras för alla, kan den vara en underbar, kärleksfull och lojal vän för en ägare som förstår och uppskattar dess behov. Och om du beslutar att the "Gray Ghost" är hunden för dig och din livsstil så kommer rasen att vara en entusiastisk partner , vare sig du jagar, går på prov eller bara njuter av dess sällskap.

Weimaranern som jakthund

Jakthund betyder olika saker för olika människor. För några är det att jaga fasaner eller vaktlar på fältet, för andra andjakt eller rådjursjakt. En lycklig jägare är en vars förväntningar stämmer överrens med karaktären på weimaranern och vars träning har uppfyllt hundens potential.
Weimaranern arbetar i ett stadigt outtröttligt tempo, varken snabbt eller vitt, med en instinkt för arbetet som kommer från många generationers avel. Den är en naturlig spårhund med en bra näsa och när den presenteras för fältarbete så är det för weimaranern höjdpunkten i dess existens.
För många jägare är weimaranern en vän att ta med sig på andjakt, som sitter tyst bredvid i väntan på fallande fåglar och chansen att få apportera, villig att ta sig genom tät vegetation och simma outtröttligt hela dagen.
Ett band mellan jägaren och hunden är nödvändigt för weimaranern, då jakten är bara en del av vänskapen med sin familj. Tränad med mjuk hand, behandlad med vänlighet, och att vara en del av familjen är mycket viktigt för att Weimaranern skall fungera så bra som möjligt i sitt arbete.

Weimaranern som kompanjon

En självsäker weimaraner som springer runt i utställningsringen kan få dig att tappa andan eller röra dig till tårar med sin skönhet. En weimaraner som kommer tillbaka till dig med bytet han just letat upp kan få ditt hjärta att spricka av stolthet.
Weimaranern som sitter vid dina fötter och bevakar alla dina rörelser med sina ögon, redo att vara överallt eller göra allting du ber om, är hunden som du tar hem på kvällen.
För väldigt många, detta är vännen de har. Detta är familjehunden, sällskapshunden, och weimaranern kan vara ett otroligt bra sällskap. De är tillgivna hundar, de kommer att göra allt för att göra dig lycklig, med bara en önskan och det är att du tillåter dem dela ditt liv.
Vill du springa några kilometer ? Weimaranern är en bra springkompis. Vill du att han ska vaka över barnvagnen? Ingen kommer att röra din baby med en weimaraner som vakthund. Simma, fiska, eller bara ligga på soffan, din vän weimaranern är där.
Om det fanns en utmärkelse för "vännen till familjen" så skulle weimaranern få det. De många familjer som har de här okända hjältarna skulle vara först att säga, "Ja min hund skulle bli uppmärksammad, han är definitivt en familjevän".

Weimaranerns livsstil

Ett viktigt steg i att välja ras är att komma underfund med vilken ras som bäst passar in på dina förväntningar och behov. Inte alla raser är bra för alla människor. Följande kan hjälpa dig när du undersöker om personligheten, motionskraven och dugligheten hos weimaranern är rätt för dig.
Allround jakthund - en mångsidig ras
Weimaranern är en av flera raser som är känd som en allround jakthund, och kanske beskrivs bäst som mångsidig kontinental jakthund. Den här beskrivningen passar bra in på den naturliga dugligheten hos weimaranern, de var avlade för jakt från början på 1900-talet i staten Weimar i Tyskland och har under åren utvecklats för att söka och finna vilt, spåra skadat vilt, och apportera både fågel och hårvilt. De är vanligtvis inte så förtjusta i katter, men kan acceptera familjens om de vänjs från början. I regel är det värre med kaniner. Weimaranern har en starkare vaktinstinkt än andra jakthundar och är ofta naturliga vakthundar.
Den mångsidiga weimaranern (kallad "The Grey Ghost" för sin unika färg) är en tillgiven sällskapshund. Från de tidiga åren av rasen tills nu, har de bott hos människor som både sällskapshundar och jakthundar. Från början var de hållna som en stor tillgång av jaktledaren som alltid hade två eller tre med sig på jakten under dagen, och som bodde inne i huset på nätterna. De är inga hundgårdshundar och kommer att lida om de kontinuerligt blir bortstängda av sin familj. Behovet av mänskligt sällskap är väldigt stort. Weimaranern kommer att ge ovillkorlig kärlek och tillgivenhet till sin familj.

Weimaranerns personlighet - en aristokrat och clown

Weimaranerns personlighet har blivit beskriven som en komplicerad mix av avståndstagande aristokrat och tokig clown. För okända kan weimaraner verka avståndstagande och självsäkra (de står hellre i bakgrunden när det kommer främmande och går och hälsar när de själv känner för det), och andra kan vara väldigt överväldigande. Med sin egen familj hursomhelst, så har weimaranern en mer säker personlighet, då de älskar att ha roligt, är krävande, smarta, tillgivna, kärleksfulla, påstridiga, kontaktbara, lydiga, envisa och underbara. Deras uttrycksfulla ansikten, stönanden och suckar verkar vara ett språk som bara de har. Någon skulle kanske beskriva många av deras uttryck som att de vill ha uppmärksamhet, då de älskar att vara i centrum.
Weimaraner representerar alla negativa karaktärer som en jakthund kan ha. De är envisa och egensinniga och försöker komma undan med det mesta. Weimaranerns påstridiga personlighet kräver att deras ägare är en bestämd, rättvis ledare. Utan klart ledarskap kommer de att ta över i hemmet. Weimaranern är en ras för de som tycker om att hunden är intensivt tillgiven och kontaktkrävande - och de kräver verkligen uppmärksamhet, och följer sina ägare från rum till rum, och ligger så de kan ha kroppskontakt när ägaren sitter, och de är inte en ras som kan ignoreras under någon lång tid.
En trött weimaraner är en bra weimaraner, och en utmattad är ännu bättre.
Weimaraner var från början avlade för att arbeta hela dagen, springa och jaga med sin herre i upp till 6 timmar. En snabb promenad runt kvarteret i koppel och en klapp på huvudet dagligen är inte nog för en hund med så mycket energi. Dagliga promenader med möjlighet att springa fritt och någon sorts aktivering får dem att inte bli uttråkade.
En uttråkad weimaraner är ofta en mycket destruktiv weimaraner.
Weimaraner kan göra nästan vad som helst. De har blivit använda i varje typ av arbete för hundar från utställning till jakt, de passar för lydnad, spår och agility.

Jakt

Weimaraner i Sverige används numera till både skogsfågeljakt, fasanjakt, andjakt och på fjället. När de söker fågel och hare så arbetar de mycket närmare sin förare än andra raser som t. ex. setter och pointer gör, vilket är bra för dem som vill vara nära bytet. Weimaraner är kända för att vara hängiven jakten och sin förare. De har en bra näsa och tappar väldigt sällan bort skadat vilt, de flesta är naturliga apportörer och simmare. Det finns varje år fältprov m.m. som är bra att vara med på för att få bevis på vad hunden kan.

Lydnad

Weimaraner lär sig fort och är mycket noga med att vara till lags för sin förare. Onormal repetition av en övning leder till uttråkning och olydnad. De gillar inte hårda metoder men svarar bra på träning för mat och för mild korrigering och beröm. Weimaraner har tävlat högt upp i lydnadsprov med många första pris.

Utställning

Weimaraner är underbara utställningshundar. Deras rena linjer, ovanliga färg, aristokratiska natur och stora rörelser gör dem till en av de mer attraktiva raserna för domarna. Det börjar bli vanligare och vanligare att de vinner gruppen och blir BIS placerade i hela Sverige.

Spår

Utrustade med en fantastisk spårförmåga är weimaranern mycket lämplig för vilken spårutmaning som helst, vare sig det är skadat vilt eller personspår. Det kan sägas om weimaranern att "du lär den inte spåra utan den lär dig att följa med". Det finns många viltspårschampions i Sverige och många tävlar också högt upp i bruksklasserna i både spår och sök. De används också till räddningshundar, bombhund, mögelhund, draghund m.m.

Agility

Deras atletiska kropp och uthållighet gör att den också passar för sporter som agility. De är självsäkra, smidiga, orädda och snabba.